Мацик – український хамон!

Безкоштовний
дзвінок
Мiй кабiнет
увiйти

На Поліссі добре знають, що коли розпочнуться жнива – дозріє мацик, традиційний делікатес, приготуванням якого займаються виключно чоловіки і рецепт приготування передають з покоління в покоління.
Мацик "Поліський"
“Мацик – дійсно натуральний продукт, який готуємо без будь-яких консервантів, – розповідає Сергій Майборода, виробник з міста Сарни. – Тобто таким, який їли наші прадіди і прапрадіди”.

Отже, прадавній рецепт

До мацика приступали восени, коли, готуючись до весіль, господарі кололи кабанців. Сама технологія приготування є простою – потрібно шматки мяса та підчеревини порізати, приправити сіллю та перцем і зафарширувати ретельно помитий свинячий шлунок (кендюх). Покласти під прес, а тоді підвісити на горищі аж до літа. Коли ж починаються жнива, то дістаємо дозрілий смаколик, ріжемо на тонесенькі, напівпрозорі смужки і насолоджуємося смаком та ароматом.
Мацик -сировялений делікатес

Секрет справжнього мацика

Незважаючи на простий – один для всіх рецепт, мацик у кожного господаря виходить іншим. Секрет у тому, що одні додають суміш перців, а інші – лише один вид. Інші посипають підчеревину дрібнесенько порізаним часником, додаючи лавровий лист, замінюють підчеревину внутрішнім свиним салом чи щоковиною. Дехто кладе подрібнені трави, шматочки сухого перцю, завдяки чому мацик набуває неймовірного аромату і тонкого присмаку. 
мацик

Наші предки знали, що малесенький шматочок цього продукту чудово тамує голод у тому брали його в походи, йдучи в ліс на полювання та по ягоди.

«Ми з друзями часто їздимо на рибалку, тож обовязково беремо мацик, – розповідає Микола Леончик, адже продукт дуже ситний і не займає багато місця, а поновлює суттєво сили. 

Наш мацик називають українським хамоном і з усіх регіонів України приїжджають аби купити шматок цього екзотичного делікатесу. До речі, кілограм мацика вартує 320-400 гривень.





Залиште свiй коментар

Ваш E-mail не буде опублiковано